Ten tani obiad zrobisz w 10 minut. Wystarczy makaron i kilka składników
Parówki na obiad? Jeśli połączysz je z makaronem i prostym sosem – jak najbardziej! Jeśli lubisz parówki i jeśli lubisz makarony, to rewelacyjna opcja na sycący i budżetowy obiad.
Jak zrobić makaron z parówkami?
Nasz przepis to proste danie z parówkami i sosem śmietanowym z dodatkiem majonezu. Koniecznie z podsmażoną cebulką, która nada całości smaku. Gotowy makaron dobrze jest posypać posiekanym drobno szczypiorkiem, ale możesz pominąć ten dodatek lub zamienić go na inną zieleninę (np. natkę pietruszki). Do zrobienia tego taniego obiadu wykorzystaj dowolny makaron (np. świderki, sprężynki lub kokardki).
Rada: do makaronu możesz dodać również tarty, żółty ser – zrób przegląd lodówki i jeśli masz resztki sera, wykorzystaj je do tego dania.
Przepis: Makaron z parówkami
Przepis na tani i sycący obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1033 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 6 parówek
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- 1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania. Pokrój parówki i cebulę.
- Robienie daniaNa patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę i poczekaj, aż się zeszkli. Dodaj parówki i smaż 2-3 minuty. Dodaj śmietanę, majonez, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj gotowy makaron, wymieszaj. Przed podaniem możesz posypać szczypiorkiem.
Co można dodać do makaronu z parówkami?
Jeśli chcesz ugotować tani obiad, zawsze zrób przegląd kuchni i lodówki. Do makaronu z parówkami można bowiem dodać inne składniki, przede wszystkim te, które powinny być zjedzone ze względu na termin przydatności. Jeśli oprócz parówek masz również inne wędliny, które chcesz zużyć, śmiało możesz je wrzucić na patelnię razem z parówkami i cebulą. Będzie tu pasował boczek, szynka, ale też różnego rodzaju kiełbasy.
Do makaronu z parówkami można dodać również warzywa. Świetnie sprawdzi się cukinia, szpinak, pokrojona drobno papryka czy posiekany czosnek.
Jeśli makaron z parówkami zostanie ci na drugi dzień, możesz go odsmażyć, albo zamienić go w pyszną zapiekankę. Wówczas przełóż makaron do foremki, posyp dużą ilością żółtego sera (może to być także ser wymieszany ze śmietaną i żółtkiem) i zapiekaj, aż ser się rozpuści i przypiecze na złoto. Do zapiekanki można także dorzucić sery pleśniowe, mozzarelle, albo ser feta.